Przedszkole Nr 29
ul. Sycowska 1
02-266 Warszawa - Włochy
tel./fax 022 846 02 33
 
 

Jadłospis

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

1.06.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

 

Płatki owsiane (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata (10g)

Herbata (150g)

 

1,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

 

OBIAD

Zupa solferino z ziemniakami (200g)

Makaron penne (50g) ze szpinakiem (100g)

Marchewka do gryzienia (15g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Bułka pełnoziarnista (35g) z masłem (5g),

pasta z tuńczyka i jajka (20g)

Banan (50g)

Herbata (150g)

1,3,7

 

2.06.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Herbata  (150g), kawa zbożowa na mleku

 (150g)

Pieczywo mieszane(40g) z masłem (5g)

wędlina(20g), sałata(10g), ogórek

zielony(20g), powidła śliwkowe (10g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Winogrono (50g)

 

OBIAD

Zupa krupnik (200g)

Ziemniaki (150g)

Kotlet mielony (70g)**

Kapusta młoda zasmażana (100g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Budyń czekoladowy (150g)

Chrupki kukurydziane (10g)

Banan (50g)

1,3,7

 

3.06.2020 r.

ŚRODA

 

ŚNIADANIE

Kasza manna (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

ser żółty (20g), pomidor (15g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

Zupa jarzynowa z ziemniakami  (200g)

Kasza pęczak (50g) 

Gulasz wieprzowy a"la strogonow (100g)*

Fasolka szparagowa (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Kisiel owocowy z jabłkiem (150g)

Wafle ryżowe (10g)

Banan (50g)

1,3,7

 

4.06.2019 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Kakao na mleku (150g), herbata (150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędliną (20g), sałata (10g), papryka

(20g), twarożek ze szczypiorkiem (20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Winogrono (50g)

 

OBIAD

Zupa ogórkowa z ryżem (150g)

Ziemniaki (150g)

Filet panierowany z indyka (70g)**

Mizeria z śmietaną (150g)

Kompot(150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK         

Bułka paryska (35g) z masłem (5g)

i miodem(10g

Jabłko (50g)

1,3,7

 

5.06.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe (20g) z mlekiem (200g) 

Chleb kanapkowy (20g) z masłem (5g),

wędlina (20g), ogórek koszony (10g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

Krem selerowy z makaronem (200g)

Ziemniaki (150g)

Ryba po grecku (70g) **

Kompot (150g)

1,7,9

PODWIECZOREK

Paluch cynamonowy (40g)

Pomarańcza (50g)

Herbata owocowa (150)g

1,7

 

 

DATA

 

POSIŁEK

POTRAWY

ALERGENY

 

8.06.2020 r.

PONIEDZIAŁEK

 

ŚNIADANIE

 

Płatki jaglane (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina (20g), sałata (10g)

Herbata (150g)

 

1,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

 

OBIAD

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200g)

Bananowe kluski leniwe (150g) 

Surówka z marchewki i jabłka (150g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

Herbata z cytryną (150g)

Bułka paryska (40g) z masłem (5g),

wędliną (20g) i ogórek zielony (20g)

Banan (50g)

1,3,7

 

9.06.2020 r.

WTOREK

ŚNIADANIE

Kawa zbożowa na mleku (150g), herbata

(150g)

Pieczywo mieszane (40g) z masłem (5g),

wędliną (20g), papryką (20g), sałata

(10g) jajko na twardo ze szczypiorkiem

(20g)

1,3,4,7

II ŚNIADANIE

Banan (50g)

 

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem (200g)

Ziemniaki (150g)

Nugetsy drobiowe (80g)**

Surówka z młodej kapusty (150g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Bułka wrocławska (40g) z masłem (5g)

i powidłami śliwkowymi (20g

Winogrono (50g)

Herbata (150g)

1,3,7

 

10.06.2020 r.

ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

ser żółty (20g), pomidor (20g)

Herbata  (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

 

Botwinka z ziemniakami (200g)

Kasza gryczana (50g)

Potrawka drobiowa (100g)*

Surówka z ogórka kwaszonego (70g)

Kompot (150g)

1,3,7,9

PODWIECZOREK

Kasza manna z musem owocowym (150g)

Banan (50g)

1,3,7

 

11.06.2020 r.

CZWARTEK

ŚNIADANIE

 

1,3,7

II ŚNIADANIE

 

 

OBIAD

 

1,3,7,9

 

PODWIECZOREK

 

 

 

12.06.2020 r.

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe (20g) na mleku (200g)

Chleb kanapkowy (40g) z masłem (5g),

wędlina pieczona (20g), ogórek kwaszony

(20g)

Herbata (150g)

1,3,7

II ŚNIADANIE

Jabłko (50g)

 

OBIAD

 

Zupa z fasolką szparagową (200g)

Ryż (50g) z jabłkiem (100g) i śmietanką

(20g)

Kompot (150g) 

1,4,7,9

PODWIECZOREK

Herbata owocowa (150g)

Drożdżówka z serem (60g)

Brzoskwinia (50g)

1,7

 

* - obróbka termiczna mięsa- duszenie

** - obróbka termiczna mięsa - smażenie

*** - obróbka termiczna mięsa z zastosowaniem pieca konwekcyjno- parowego

 

Alergeny

 

INFORMACJA O ALERGENACH 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady N 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów,
muszą być łatwo dostępne tak , aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności
występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie jest spis alergenów, a przy każdym posiłku numer alergenu
jaki zawiera.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.MLEKO - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
2.JAJA - i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
3.ZBOŻA - zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz )
4. ORZECHY - ( migdały, orzechy laskowe, orzech włoskie, orzechy nerkowe,
, orzechy brazylijskie i ich pochodne )
5. ORZECHY ZIEMNE - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie )
6. RYBY - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
7. SELER - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
8. SOJA - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
9. MIÓD - ( produkty przygotowane na ich bazie)
10. GORCZYCA - i produkty pochodne( produkty przygotowane na ich bazie)
11. NASIONA SEZAMU - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
12. MIĘCZAKI - i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)